Ange ditt postnummer för att se vilken dag vi leverar i ditt område:

Om BARF och färskfoder

Hunden ska äta det den är skapt för
Hunden är köttätare. Den har lättare att ta upp näring från rått kött vilket gör det till ett ekonomiskt bättre val att utfodra sin hund med mat som den lätt tar upp i sitt system. Hundfoderindustrin idag är enorm. Det kommer nya fodertyper hela tiden samtidigt som hundägare börjar bli mer lyhörda och ser helheten. Varför har vi idag så många hundar som lider av diabetes, övervikt, allergier och känsliga magar? Finns det något samband mellan dessa problem och vad vi serverar våra hundar?

Hundar saknar enzymet amylas i sin saliv. Amylas behövs för att bryta ner stärkelse. Födoämnen som innehåller stärkelse såsom spannmål hamnar alltså osmälta i magsäcken och ökar saltsyraproduktionen. Magsaften hos hundar är väldigt sur för att magen ska kunna ta hand om rått kött, ben och brosk. Inte förrän spannmålet når tunntarmen påbörjas nedbrytningen. Förutsättningen för lyckad upptagning är att spannmålet är finfördelat annars kommer det ut osmält med sämre välmående och sämre foderekonomi som följd.

Färskfoder
Färskfoder innehåller färsktfruset kött, vom och innanmäte i olika varianter med och utan ben och brosk. Oftast med välbalanserad tillsats av vitaminer och mineraler för att hunden ska få i sig allt den behöver. Ibland tillsätts också spannmål i form av vete, korn, ris eller havre som utdrygning för att fodret ska bli lite billigare. I många spannmålsfria färskfoder tillsätter man istället potatisfiber eller betfiber. Fibrer är bra för tarmbakterierna och främjar tarmhälsan.

Barf-utfodring
Barf är också utfodring med färskt kött men utan tillsats av vitaminer och mineraler. Här tänker man mer på ursprunget och långsiktig utfodring. Det är viktigt att köttdjuren fått beta gräs för att få rätt uppsättning fettsyror och att utfodringen med spannmål hålls till ett minimum. För att hunden ska få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler bör man tänka på att tillsätta ett vitaminpreparat. Det är också viktigt att hunden får i sig ben, brosk och grönsaker för en bra balans.